Röda mandlar
Har letat efter ett bra recept på någon form av ”Röda mandlar”, men har inte hittat något som fallit mig i smaken.. Detta är ett hopkok av olika varianter och detta är mitt resultat (se bild) och recept.
Ingredienser
- 100 g Sötmandel (antagligen för många, bättre än för få)
- 100 g Mandelmassa
- 3½ dl Socker
- 100 g Glykossirap
- 1 ½ dl Vatten
- Röd karamellfärg
Gör så här:
Skålla mandeln och ta bort skalet. Torka ordentligt med papper eller handduk, så att mandlarna blir helt torra och lägg dem i en skål.
Riv mandelmassan.
Koka samman vatten, socker, glykos och mandelmassa, i en tjockbottnad gryta/kastrull. Koka i ca. 20 min. Rör om så det inte bränner i botten.
Färga lagen med karamellfärg och häll upp i en djup tallrik. Ser ut som hallonkräm.
Rör tills smeten kallnar och tjocknar och går att ta i och forma utan att den rinner ut. Tänk på att den är mycket varm i början. Det tar lååång tid.
Ta en lagom mängd smet(?) i handen (lätt att ta för mycket), rulla en boll, tryck ner mandeln i bollen och omslut den med smeten. Lägg ”bollen” på en plåt, täckt med aluminiumfolie, se bild, och låt dem stelna helt. Det tar ett tag.
Förvara torrt.
Mina erfarenheter
- Lätt att ta för mycket smet till en mandeln.
- Det tar lååååång tid för smeten att kallna och stelna till, ha tålamod, behöver inte röra så frekvent.
- Ha tillgång till vatten att skölja av händerna i. Ha händerna mycket, mycket lätt fuktade så blir det lättare att fixa till bollen. De blir kladdiga efter ett par, tre, fyra bollar. Men det beror lite på hur mycket smeten har kallnat/stelnat.