Att vara helt fri betyder inte att man kan göra precis vad man vill. Det innebär att man är fri att välja det som är rätt.
Joh 8:31-32
31 Jesus sade till de judar som hade satt tro till honom: ”Om ni förblir i mitt ord, är ni verkligen mina lärjungar, 32 och ni skall förstå sanningen, och sanningen skall göra er fria.”
Ordningen vid gudstjänsten
1 Kor 14:33 Ty Gud är inte oordningens Gud utan fridens.
Gud gillar ordning
I församlingar i Sverige har vi oftast två typer av ledande funktioner (som kan vara samma personer), men behöver det inte. Styrelse och äldste. Idag ska vi titta lite på styrelse.
Alla har nog någon syn på vad det är, hur den ska vara och göra osv. Det som tas upp här är allmänt och det finns variationer
Styrelse finns inte i bibeln i den mening som samhällets definition är. Styrelse med en viss ordning ställer samhället som krav på att det finns om kyrkan är en juridisk person eller har med pengar att göra mm.
En styrelse är en grupp av personer som av en huvudman utsetts att svara för organisation och förvaltning i ett aktiebolag, en förening, stiftelse eller annan juridisk person. En person som är delaktig i en styrelse kallas styrelseledamot.
Företagsstyrelser brukar väljas på en bolagsstämma. Föreningsstyrelser brukar väljas på ett årsmöte.
Huvudman kan avse flera saker:
- Förvaltningsrättslig term för den statliga myndighet, kommunal förvaltning, eller annan likartad organisation som har ansvaret för viss verksamhet
- Civilrättslig term för fullmaktsgivare, klient eller uppdragsgivare, exempelvis en person som har god man eller står under förvaltarskap
- Främste representant för en släkt. I adliga släkter avses stamfadern (den i adligt stånd upphöjde), och därefter äldste sonen i rakast existerande led
Årsmöte, föreningsmöte som hålls en gång per verksamhetsår. Ett årsmöte brukar innehålla val av styrelse, godkännande av budget och verksamhetsplan, om det ska ges ansvarsfrihet mm.
Ett årsmöte kan också fungera som dechargemöte. I så fall brukar man ha en skriftlig verksamhetsberättelse för året samt styrelsen beviljas ansvarsfrihet. Årsmötet ska utlysas en viss tid i förväg (enligt vad som står i stadgan).
Vilka har rösträtt? De som enligt stadgarna är berättigade till det. T.ex. aktieägarna i ett aktiebolag, de som betalt medlemsavgiften mm.
I kyrkor brukar de som är skrivna medlemmar ha rösträtt.
En majoritetsomröstning (49% mot 51%) behöver inte vara gällande utan det kan vara en viss procentsats eller andel. Tex. 66% eller 2/3 av rösterna. Detta ska framgå i stadgarna.
Styrelsen
Teamet viktigare än den enskilde medlemmen
Det är tillsammans som styrelsen fattar sina beslut. Vid styrelsemötena förs diskussioner, idéer poppar upp, någon drar en slutsats utifrån det som sagts. Kunskap, erfarenhet mm, samverkar och samspelar mellan individerna på ett sådant sätt att de beslut som fattas är av hög kvalitet. Styrelsens förmåga som helhet är större än summan av medlemmarnas förmåga.
Ett lämpligt antal personer i styrelsen brukar vara 4-7 stycken.
Personer som ska ingå i en styrelse måste fungera som en i gruppen, inse att det är samarbetet i gruppen/teamet som ger det bästa resultatet. Kunskap, erfarenhet, upparbetade nätverk mm finns hos alla. Men det är inte samma kunskap, samma erfarenhet etc. Någon har erfarenhet och expertkunskaper inom finansiering, någon annan inom försäljning och marknadsföring, en tredje inom organisation och så vidare. Vilken kunskap som styrelsen bör ha styrs av var i livscykeln företaget eller församlingen befinner sig.
Förutom kompetensen finns det ytterligare två kriterier att tänka på då en ny styrelsemedlem ska väljas in.
- Personkemin är den ena.
- Det andra kriteriet är tillgänglig tid. Den nya styrelsemedlemmen måste ha tillgång till den tid som krävs. Tid till förberedelser, bevakning av företagets/församlingens omvärld, kontakter mellan mötena och kompetensutveckling när det gäller företaget eller församlingen. Den tiden måste den nya ledamoten ha.
Ordföranden
Styrelsens ordförande spelar en mycket viktig roll för hur effektivt och framgångsrikt styrelsearbetet blir. Den som är ordförande har ett helhets- ansvar och ska se till att stimulera, uppmuntra, låta olika viljor komma till tals, ja helt enkelt skapa förutsättningar för att uppgifter, ärenden, diskuteras och behandlas på ett sådant sätt att alla känner både delaktighet i ett beslut och att det är rätt beslut som fattats
Ordföranden måste ha auktoritet utan att bete sig på ett auktoritärt sätt. Det är viktigt att han eller hon är en god lyssnare och ser till att ingen dominerar en diskussion. En viktig uppgift är att skapa arbetsglädje, en annan är att skapa möteseffektivitet d.v.s. se till att medlemmarna behandlar en fråga utan att ge sig in på tidskrävande sidospår.
Valet av styrelseordförande är viktigt.
Att med jämna mellanrum ta upp detta om styrelsens roll gör att oklarheter försvinner.
I en församling har vi ju som nämnts inte bara en styrelse utan även äldste. Det är viktigt att båda funktionerna fungerar och att dessa roller fungerar sinsemellan.